De câte ori nu auzi expresii de genul: "E doar un copil, nu ştie el", "Are toată viaţa înainte ...de ce să îşi facă atâtea probleme?", "La 16 ani nu pierzi nimic!", atitudini care sugerează că afectele sau emoţiile copiilor şi adolescenţilor nu sunt chiar atât de importante pentru adultul de mai târziu.
Studiile arată că încă din primele ore de viaţă bebeluşul are o viaţă psihică care reprezintă "fundaţia" vieţii emoţionale şi relaţionale de mai târziu. Fiecare etapă din viaţa copilului are semnificaţia ei în dezvoltarea minţii, achiziţiile şi impasurile ei care au nevoie de înţelegere şi uneori de suport.
Psihoterapia copilului este o intervenţie care foloseşte mijloacele de expresie tipice copilăriei - joc, poveşti, desene - în scopul ameliorării capacităţilor lui de a comunica cu lumea adulţilor şi de a face faţă exigenţelor ei.
Adolescenţa plasează copilul într-o vârstă de trecere în care etapele anterioare de dezvoltare sunt din nou aduse în discuţie. Asta îl poate face iritabil, încăpăţânat, rebel, uneori izolat, alteori de-a dreptul insuportabil. Conflictele cu părinţii par obligatorii şi de nerezolvat. Uneori nu se ştie cine are mai mare nevoie de ajutor.
Părinţii care comunică între ei şi cu spec3ialistul beneficiază de susţinerea experienţelor celorlalţi, de punerea în discuţie a diverselor atitudini in relaţia cu copilul şi de o "normalizare" a propriilor imagini ca părinţi.
Mindcare oferă:
- consultaţii pentru copii şi adolescenţi, cu psiholog şi psihiatru specializaţi în problemele copiilor
- psihoterapie
- informare şi sfătuire pentru părinţi
NU UITAŢI - nici copilul nici părintele nu sunt "vinovaţi" de neînţelegerile dintre ei. Ei nu se aud şi ca urmare nu îşi răspund conform aşteptărilor. Lipsa de răspuns sporeşte suferinţa ambelor parţi.
NOI vă ajutăm să vă auziţi între voi!