Furie, agresivitate - Managementul furiei

 

Furia este o emoţie puternică. Ca orice emoţie, furia poate fi constructivă, însă, necontrolată, ea poate avea rezultate distructive în viaţa profesională şi personală. Furia poate conduce la certuri cu colegii de servici, distrugerea relaţiilor personale, abuz fizic şi auto-agresiune.

Efectele fiziologice ale furiei

Orice emoţie declanşează efecte fiziologice în corpul nostru. De exemplu, atunci când avem întâlnire cu o persoană de care suntem îndrăgostiţi, simţim cum inima ne bate mai repede, că ne tremură vocea şi "ni se taie respiraţia". În momentele în care ne enervăm prea tare, simţim de asemenea bătăi de inimă foarte puternice, respiraţia devine mai dificilă, ne tremură mâinile, creşte temperatura corpului şi transpirăm mai tare.

Aceste reacţii fiziologice sunt declanşate de eliberarea unor cantităţi mari de hormoni ai stresului, cum sunt adrenalina şi cortizolul. Însă aceste descărcări constante de hormoni declanşate de accese de furie necontrolată, pot avea urmări mult mai grave asupra sănătăţii.

Câteva probleme de sănătate legate de necontrolarea adecvată a furiei sunt:

• dureri de cap
• probleme de digestie şi dureri abdominale
• insomnie
• anxietate şi depresie
• probleme dermatologice (căderea părului, eczeme)
• tensiune arterială crescută

Multe persoane îşi exprimă furia în moduri nocive, cum ar fi:

1. Accese de furie: unele persoane nu îşi pot controla furia aproape deloc, iar aceasta tinde să se materializeze în abuz fizic şi violenţă. În general, aceste persoane ajung să se izoleze de prieteni şi familie.
2. Reprimarea furiei: furia este o emoţie normală şi naturală; unele persoane însă, consideră că furia este o emoţie "rea" şi "nepotrivită" şi aleg să o reprime. Totuşi, furia neexprimată într-un mod adecvat, se poate transforma în depresie şi/sau anxietate. Câteodată, această furie acumulată şi neexprimată se poate revărsa asupra unor fiinţe nevinovate, cum sunt copiii sau animalele din casă.

Ce e de făcut?

În Grupurile Mindcare scopul este identificarea emoţiilor agresive, a contextului în care apar şi găsirea unor modalităţi folositoare de exprimare a lor.
Managementul furiei te poate feri de rupturi în viaţa personală şi profesională, de tulburări legate de stres şi de unele boli somatice, precum diabet, ulcer sau boli de inimă.