Analiza tranzactionala

AT este o teorie explicativa a personalitatii si un sistem psihoterapeutic dedicat dezvoltarii si schimbarii personale (definitie ITAA).

AT reprezinta o abordare bazata pe un nivel intern (psihologic), unul extern (comportamental) si unul relational (interpersonal).

Aplicabilitatea AT este vasta, incluzand atat psihoterapia si consilierea cat si domeniile organizational si educational.

In domeniul psihoterapeutic tehnicile AT se bazeaza pe investigarea relatiilor interumane focusandu-se pe continutul precis al interactiunilor dintre oameni. Reprezinta un instrument util pentru a analiza modul in care oamenii isi pot schimba vietile corectandu-si greselile comportamentale.

Constientizarea problemelor reprezinta primul pas spre schimbare.

Filosofia AT are trei principii de baza:

  1. Oamenii sunt OK. Aceasta inseamna ca fiecare are valoare si demnitate ca si persoana, toti suntem egali .
  2. Fiecare om are capacitatea de a gandi. Orice persoana, cu exceptia situatiei unor afectiuni majore ale creierului, are capacitatea de a gandi. De aceea, este responsabilitatea fiecaruia de a decide ceea ce-si doreste de la viata si de a trai cu consecintele deciziilor sale.
  3. Oamenii isi decid propriul lor destin si aceste decizii pot fi schimbate. Orice convingere proprie poate fi schimbata. Majoritatea modurilor noastre de interactiune cu lumea au fost formate in copilarie, regandirea si schimbarea acestor decizii fiind posibila. Aceasta afirmatie este un concept cheie care inlatura invinovatirea altora si plaseaza responsabilitatea asupra propriei persoane.

Practica AT in domeniul psihoterapiei se poate face in sedinte individuale si de grup.

Link-uri utile: