Logopedie

Observati ca micutul dumneavoastra are dificultati in pronuntia anumitor sunete sau cuvinte, devine greu de inteles la un moment dat, intampina greutati in intelegerea spuselor celor mari sau nu poate sa puna cuvintele cap la cap, are probleme scolare din pricina dificultatii de insusire a scris-cititului sau simte nevoia sa se apropie de sursa sonora, atunci nu ezitati sa apelati la un specialist in educarea/reeducarea limbajului, adica la un LOGOPED.

Terapia logopedica urmareste atat obţinerea unei pronunţii corecte, cât şi a unei dezvoltări intelectuale armonioase, adecvată vârstei cronologice a copilului. În acest sens pe lângă activităţile logopedice sunt incluse şi activităţi ce stimulează dezvoltarea cognitivă, psihomotorie, armonizarea psiho-afectivă, psihopedagogia copilului cu cerinţe educative speciale, precum şi consilierea familiei copilului.

Tulburarile de limbaj, necorectate la timp, au tendinta sa se consolideze si sa se agraveze. De asemenea tulburarile intelectuale se asociaza cu cele de limbaj, iar tulburarile de receptie sau de emisie duc la alterarea laturii intelectuale a limbajului, cu rasunet asupra afectivitatii si comportamentului copilului.
Nu este neaparat nevoie sa existe o anumita afectiune, logopedia  este  si o modalitate excelenta de invatare a unei pronuntii mai clare a cuvintelor.
Insa, exista copii cu anumite afectiuni care ar trebui sa se prezinte la logoped:

  • copiii cu dificultati de auz;
  • copiii care prezinta muschi slabiti in jurul gurii;
  • copiii cu autism;
  • copiii cu afectiuni respiratorii;
  • copiii cu probleme de inghitire;
  • copiii suferinzi de boala numita popular "bot de iepure" etc.

Programul terapeutic este individualizat şi diferenţiat, în funcţie de caracteristicile (psihice, volitive) ale fiecărui copil dar şi de prezenţa altor tulburări psihice asociate (de exemplu, întârzieri în dezvoltarea intelectuală).
Logopedul este specializat in diagnosticul si terapia tulburarilor de vorbire si utilizeaza seturi de exercitii de vorbire pentru a reduce aceasta dizabilitate, dar ofera si consiliere si suport atat pacientului cat si familiei sale.
Durata terapiei, depinde de cat de grava este problema. Se prea poate ca micutul sa aiba nevoie sa se duca la logoped o data pe saptamana sau chiar de mai multe ori. Tratamentul poate dura cateva saptamani, cateva luni, in functie de necesitatile copilului.